Legume si fructe recomandate bolnavilor cardiovasculari

In afara medicaţiei prescrise de medicul cardiolog, un rol adjuvant îl pot avea următoarele produse naturale:
Cătina
datorită flavonelor, măreşte forţa de contracţie a miocardului.
Infuzie din 1-2 linguriţe la o cană, 2-3 căni pe zi. Gem, marmeladă, compoturi din fructe proaspete. Combinatia fructe de catina+miere, este recomandata mai ales in sezonul rece si pentru intarirea imunitatii.
Lămăia
Consumată ca atare sau ca suc, până la 200 g fructe pe zi.
Cartoful  
Consumat ca atare în preparate culinare uşoare.
Fasolea verde
se recomandă utilizarea sa mai ales pentru efectul diuretic si depurativ major.
Tinctură din 20 g păstăi macerate 7-8 zile în 100 ml alcool; se administrează 70-120 picături, de 4 ori pe zi.
Consumată ca atare în preparate culinare uşoare este recomandata.
Hreanul
Pastă omogenă dintr-o lingură de Hrean ras şi o lingurâ de miere; se ia treptat, cu linguriţa, dimineaţa cu o oră înainte de micul dejun.
Cura durează 30 zile, repetându-se cu pauze de câte 2 luni, de 4 ori pe an.
Morcovul
Consumat ca atare.
Suc, câte 100 g dimineaţa.
Spanacul
Consumat ca atare sau sub forma de Suc, câte un pahar în fiecare dimineaţă.
Sparanghelul
se foloseşte ca adjuvant în tratamentul bolnavilor care sufera de insuficienta cardiaca, având o acţiune sedativ cardiacă.
Consumat ca atare în salate şi preparate dietetice.
Sirop din o parte suc şi 2 părţi de miere; se fierbe pe baie de apă până la obţinerea consistenţei dorite.
Se iau 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara.
Usturoiul
Consumat ca atare, minimum 2-3 bulbili pe zi.

Tinctură din suc şi alcool de 40° în proporţii egale; se iau 2-3 linguriţe pe zi, timp de 10 zile pe lună.

Comentarii