Cum tratam bronsitele cu plante medicinale?


            In starile inflamatorii ale bronchiilor, care de cele mai multe ori sunt cauzate de infectii de natura bacteriana sau virotica, tratamentul cu plante medicinale si aromatice este deosebit de eficient si important. Tratamentul se va aplica in functie de stadiul bronsitei. In faza iritativa , se folosesc plante cu efect emolient, care contin mucilagii, iar in faza a doua a bronsitei, cea de coacere, se folosesc plante cu efect expectorant, cu continut de uleiuri volatile, saponozide,s.a.). In ambele faze ale bolii, sunt utile si plantele medicinale cu efect sudorific si detoxifiant.
Infuziile sau decocturile se beau calde si indulcite cu miere.
Exemple de plante medicinale folosite intern, in faza incipienta a bronsitelor:
            -florile de luminarica(Flores Verbasci)  , din care se prepara infuzie, dintr-o lingurita de planta/ 200 ml. apa si care se bea in cursul zilei.
            -petalele de mac de camp(Flores Rhoeados)  , din care se face infuzie, 1 lingurita planta/200 ml.apa, care se bea in cursul unei zile.
            -radacina de tataneasa( Radix Symphyti), din care se face decoct, 1 lingurita/200 ml. apa si se beau 2-3 cani/zi.
            -lichen de piatra( Lichen Islandicus), din care se face decoct, timp de 5 minute, 1 lingurita de plante/200 ml. apa, din care se beau 3 cesti/zi.
            -frunze de patlagina(Folium Plantaginis), din care se prepara o infuzie, 1 lingura planta.200 ml. apa, care se bea in cursul unei zile.
            -flori si frunze de nalba de cultura (Flores et Folium Malvae) si radacini si Frunze de nalba mare (Radix et folium Althaeae).  Din frunze si flori se face infuzie, dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa , din care se beau 2 cani/zi; din radacina se face macerat, 1 lingurita/ 200 ml.apa, timp de 30 minute si la care se adauga 1 varf de cutit de bicarbonat de sodium. Ceaiul se indulgeste cu miere si se bea treptat in cursul unei zile..

Comentarii