Chiar avem nevoie de Brain Fitness?

   Populatia de pe Terra, a depasit cifra de 7 miliarde de locuitori, dar cresterea nu se datoreaza  numai milioanelor de copii care se nasc in China, India, Brazilia si in alte tari, unde natalitatea este crescuta, ci si datorita imbatrinirii oamenilor, care traiesc mai mult, dar nu intotdeauna calitatea vietii lor este corespunzatoare. Este o problema cu care medicina moderna se confrunta azi, dar care va deveni acuta peste 10, 20 sau 30 de ani.
   La nivel populational , in Romania stam rau cu fitness-ul, deorece sedentarismul tinde sa devina o boala nationala si efectele ei se vad prin cresterea incidentei persoanelor supraponderale si obeze, atat in randul adultilor, cat si cel al copiilor. Obezitatea, inseamna factor de risc major, in afectiunile cardio-vasculare, diabet, diverse forme de cancer si alte boli ale civilizatiei.
   Insa situatia este si mai proasta, daca abordam Brain Fitness-ul ( www.brainfitness.ro ), care este un domeniu nou, recent introdus la noi in tara, dar care este folosit de ani buni in tarile vestice. Aici, specialistii din sfera gerontologiei, neurologiei, psihologiei,   au tras niste semnale de alarma disperate, datorita cresterii semnificative a numarului de bolnavi, care sufera de Alzheimer si de alte forme de dementa senila. O sa va dau un exemplu din Marea Britanie, unde se monitorizeaza atent bolnavii din aceasta categorie , s-a constatat ca numarul lor va depasi in curand cifra de 1 milion, iar costurile alocate vor fi mai mari de 20 de miliarde de lire sterline pe an. Este foarte mult, chiar si pentru o tara bogata, care aloca resurse importante pentru cetatenii sai.
   Intre sedentarismul fizic si degenerarea mentala, mai ales la persoanele in varsta, exista in mod sigur o corelatie, care merita sa fie evaluata in viitor.    Daca fitness-ul corpului si cel al mintii nu vor fi incluse in programe ample de sanatate publica, costurile sedentarismului si ale bolii Arzheimer in urmatoarele decenii, vor fi uriase la nivel national si mai ales international.
   Pentru a preveni degenerarea creierului, gerontologii recomanda, unele activitati, cum sunt: rebus , sah, domino, bridge  si altele. In ultimii ani, s-a stabilit ca la persoanele bilingve, boala Arzheimer, se instaleaza mult mai rar. Rezultatele acestui studiu m-a bucurat nespus de mult, deorece in mod curent in familie, folosim zilnic limba romana si cea maghiara si cred ca nu trece o zi, in care sa nu ascult stirile la CNN sau BBC, in engleza , sau la TV5, in franceza .Acest exercitiu de multilingvism, imi da speranta ca nu voi muri de dementa senila.
   Preventia in acest domeniu, trebuie inceputa insa dela varsta de 30-35 de ani, pentru a avea rezultate bune si sigure la persoanele in varsta, care reprezinta segmentul cel mai expus bolii Alzheimer. Studii recente, derulate in universitati americane de renume modial, confirma rolul si importanta acestor metode si tehnici de training mental ( Brain Fitness ) , cu impact semnificativ in sanatatea omului modern.
   Eu sunt convins, ca avem nevoie de Brain Fitness.

Comentarii