Simptomele cancerului mamar


La 90% dintre femei, cancerul de sân este observat mai întâi ca o excrescenţă (ţesut cu aspect de tumoră ce iese din planul normal al sânului).  Nouă din zece excrescenţe mamare sunt benigne, multe dintre acestea fiind chisturi.
Totuşi, există şi alte semne ce necesită atenţie cum ar fi modificări ale dimensiunii, formei sau aspectului sânilor (creşterea unui sân comparativ cu celălalt, încreţituri, ondulaţii, retracţii cutanate), precum şi a lejerităţii de mişcare a unui sân în comparaţie  Simptomele cancerului mamar sunt:
-    la 90% dintre femei, cancerul de sân este observat mai întâi ca o excrescenţă (ţesut cu aspect de tumoră ce iese din planul normal al sânului).  Nouă din zece excrescenţe mamare sunt benigne, multe dintre acestea fiind chisturi.
Totuşi, există şi alte semne ce necesită atenţie:
-          modificări ale dimensiunii, formei sau aspectului sânilor (creşterea unui sân comparativ cu celălalt, încreţituri, ondulaţii, retracţii cutanate), precum şi a lejerităţii de mişcare a unui sân în comparaţie cu celalalt; este posibilă dezvoltarea unei hipersensibilităţi la acest nivel. 
-           mărirea nodulilor limfatici de la periferia sânului sau axilă, precum şi apariţia de noduli noi la aceste nivele, care persistă după menstruaţie. 
-          dureri asociate nodulilor, care persistă  şi incomodează stilul de viaţă sau somnul pacientei.
-          durere unilaterală ce persistă la nivelul sânului la femeile care au trecut de menopauză.
-          abces sau inflamaţie a sânului (tradusă prin roşeaţă  şi durere) ce rezistă la o primă serie de antibiotice.
-          chist recidivant (tumoră benignă de forma unei pungi închise, de obicei cu un conţinut lichid sau semilichid).
-          modificări ale mamelonului - frecvente la femeile peste 50 de ani - retracţia sau distorsiunea mamelonului, excrescenţă sau îngroşare,
-          iritaţie extinsă şi pe zonele înconjurătoare, eczeme ale mamelonului (însoţite de mâncărimi intense); la femeile sub 50 de ani se întâlneşte supuraţia cu sânge (formarea  şi eliminarea de puroi sangvinolent).
-          transpiraţie abundentă la nivelul axilei.
-          vascularizaţia pronunţată la nivelul sânului.
-          orice este palpabil sau vizibil doar la un sân. 

Comentarii