Cum se face o mamografie?

Mamografia este o radiografie a sânului, care permite vizualizarea glandei mamare şi a eventualelor leziuni. Este în momentul de faţă cea mai bună metodă de  depistare a cancerului chiar şi în lipsa simptomelor palpabile, precum şi o bună metodă de diagnostic în cazul depistării unei formaţiuni în urma autoexaminării. Femeile care vor face o mamografie nu vor folosi deodorante cu o zi înaintea efectuării ei, deoarece acestea pot interfera cu razele X, apărând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcifieri.
De obicei se fac 2 expuneri pentru fiecare sân, din unghiuri diferite. Doza de radiaţii la care sunt supuşi sânii nu poate fi considerată un factor determinant pentru cancerul de sân, iar beneficiul mamografiei depăşeşte cu mult riscul minim al examinării. În cazul cancerului de sân, pe mamografie se poate observa o opacitate densă, cu contur neregulat, în mijlocul căreia pot exista depozite caracteristice de calciu.
Perioada cea mai potrivită pentru a face o mamografie, înainte de menopauză, este   după a 10-a zi de la începutul ciclului menstrual, perioadă în care sânii sunt supli, mai puţin congestionaţi  şi pot fi examinaţi mai uşor. 

Comentarii