Legume si fructe cu efect imunostimulent.



 Legume si fructe pentru sezonul rece.
 Pentru intarirea sistemului imunitar in sezonul rece, recomand utilizarea unui regim alimentar bogat in legume si fructe, care pe langa o valoare nutritionala deosebita, sunt adevarate medicamente naturale, care contribuie la buna noastra stare de sanatate.
Cateva exemple concludente, va sunt prezentate mai jos:

Usturoiul: contine derivati tiolici (alicina), cu un puternic efect antibacterian, antivirotic si antifungic; se remarca si prin  efect depurativ, imunostimulent, antigripal, antihipertensiv, anticolesterolemiant, antilipidic.
Ceapa: compusi tiolici, vitamine, flavonoide; cu efect antioxidant, antibiotic, detoxifiant, imunostimulent, anticolestorelemiant.
Prazul: are efecte asemanatoare cepei.
Morcovul: contine vit.A, carotenoide, microceluloza cu efect protector asupra mucoasei gastro-intestinale, efect anticanceros si antioxidant .
Patrunjelul: contine ulei volatil si se remarca prin efectul diuretic puternic.
Telina: efect usor afrodisiac, datorita uleiului volatil pe care-l contine.
Hreanul: contine derivati tiolici, cu efect dezinfectant al cailor respiratorii superioare, antibacterian.
Ridichea neagra: care datorita compusilor cu continut de sulf, are efect antibacterian, antitusiv, cand se utilizeaza impreuna cu mierea.
Sfecla rosie: care datorita colorantului rosu, numit betaina, are un bun efect antibiotic, tonifiant asupra organismului, detoxifant, antioxidant.
Fasolea, lintea, mazarea si soia, contin lectine cu efect imunostimulator- imunomodulator iar fibre vegetale cu efect detoxifiant
Varza alba si rosie, contin tioglicozide, fibre vegetale, vit.C cu efect depurative, detoxifiant, imunostimulent, usor laxativ, antioxidant.
Marul ,contine mult potasiu, care este esential pentru buna functionare a muchiului cardiac; mai contine pectine , care asigura eliminarea toxinelor din organism.
Parul si gutuiul, se remarca si ele prin continutul ridicat de pectine cu efecte detoxifiante si imunostimulatoare.
Citricele, dintre care se remarca lamaia, au un continut ridicat de vitamina C, cu efect antioxidant si imunomodulator puternic.

Comentarii