Plante medicinale cu efect expectorant.

Plante care fluidifica secretiile bronsice:
            -florile si radacinile de ciubotica cucului(Flores et Radix Primulae), care prin continutul lor in saponozide,  fluidifica secretiile bronsice si asigura eliminarea lor
Din flori se face infuzie, 1 lingurita/200 ml. apa si care se bea treptat in cursul unei zile.
Din radacini se face decoct, 1 lingurita/ 200 ml. apa, la care se adauga un virf de cutit de bicarbonat de sodium, pentru alcalinizare; ceaiul se be ape parcursul unei zile.
            -Radacina de sapunarita(Radix Saponariae), este bogata in saponozide, cu bune proprietati expectorante; se prepara decoct, 1 lingurita/200 ml.apa, care se administreaza pe parcursul unei zile; se poate face si macerat la rece, 1 lingurita/200ml. apa, care se bea in cursul unei zile.
            -radacina de lemn dulce (Radix Liquiritiae), din care se face macerat, ½ lingurita planta la 200 ml. apa, care se bea in cursul unei zile.
            -trei frati patati(Herba Violae tricoloris), din care se face  infuzie, 1 lingurita planta/ 200 ml. apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
            -fructele de anason(Fructus Anisi), infuzie din ½ lingurita de seminte/ 200 ml. apa, din care se beau 2 cani/zi.
            -frunctele de chimen(Fructus carvi), infuzie din ½ lingurite/ 200 ml.apa, din care se beau 2 cani/zi.
            -fructe de marar dulce(Fructus Foeniculi), infuzie din ½ lingurite/ 200 ml.apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
            -cimbrisor de camp si cimbru de gradina (Herba Sepylli si Thymus vulgaris), cu actiune expectoranta si de calmare a tusei.; Infuzie, 1 lingurita/200 ml.apa, din care se beau 2 cani/zi.
            -radacina de iarba mare(Radix Inulae), cu efect expectorant, calmant si antispastic in tuse; se face decoct din 4 linguri de planta/cana, din care se iau 3-4 linguri/zi.
            -scai vanat (Eryngii planum), care este una dintre cele mai eficiente plante in tusea rebela; decoct din 2 linguri/ 200 ml. apa, din care se beau 4 linguri/ zi, indulcite cu miere.
            -sovarv(Herba Origani), infuzie, 1 lingurita/200 ml. apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
                                       

Comentarii