Despre efectul antiseptic si antiparazitar al uleiurilor volatile.

In ceea ce priveste efectul antiseptic al unor uleiurilor volatile de: cimbru, jales, oregan, arbore de ceai, cuisoare, scortisoara, rozmarin, busuioc, s.a.,  ea este deosebit de importanta in momentul de fata, cand se observa cresterea rezistentei fata de antibiotice, antimicotice si antivirale de sinteza .
Unele uleiuri volatile, printre care se remarca cel de cimbru(Aetheroleum Thymi), au un efect semnificativ impotriva parazitilor intestinali, atat de frecventi atat la copii cat si la adulti. Tot aici trebuie sa remarcam rolul plantelor condimentare, bogate in uleiuri volatile ( cimbru, patrunjel, leustean, telina, usturoi, ceapa, busuioc, coriandru, oregan, rozmarin, marar, foenicul, menta, salvie, s.a.), care au un efect favorabil in pastrarea echilibrului bacterian al sistemului gastro-intestinal. Acest aspect este reliefat de importanta pentru sanatate al gastronomiei din tarile din jurul Marii Mediteranee, care folosesc o mare varietate de condimente la prepararea alimentelor.

Comentarii