Rolul medicinii complementare si alternative in terapeutica actuala

Medicina complementara, pe care unii o denumesc: alternativa, naturista, holistica, integrativa, s.a., isi are originea in etnoiatria (medicina populara)  diverselor popoare. Americanii au dat denumirea de medicina complementara si alternativa (complementary and alternative medicine – C.A.M.), denumirea care a prins si in Europa, in ultimii ani. Metodele traditionale, traiesc in ultimele decenii, o adevarata renastere la nivel mondial, ele fiind recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceste metode vin sa completeze arsenalul terapeutic modern cu noi valente si posibilitati, care alaturi de medicina alopatica, bazata pe medicamentele de sinteza, intregeste medicina zilelor noastre.
          Metodele complementare, “au trecut proba aspra a timpului”, cum spunea renumitul medic si publicist Arcadie Percek. Multe din metodele complementare, au o existenta multimilenara si aici amintim: ayurveda, stravechea medicina indiana, care are peste 5000 de ani de existenta sau acupunctura, originara din China, veche de peste 3500 de ani, sau fitoterapia si apiterapia, care sunt legate de inceputurile existentei umane pe Terra. In mileniul III, asistam la o reevaluare a metodelor terapeutice traditionale, care sau adaptat cerintelor stiintifice specifice zilelor noastre si au fost acceptate de lumea medicala.
Care sunt metodele naturiste cele mai cunoscute?
Metodele naturiste cele mai cunoscute sunt:
-fitoterapia,
-aromaterapia,
-apiterapia,
-homeopatia,
-dietoterapia,
-acupunctura,
-ayurveda,
-balneoterapia,
-manual terapia,
-helioterapia,
-meloterapia,
-psihoterapia,
-s.a.
          Reprezinta metodele naturiste o moda in terapeutica actuala? La aceasta intrebare, raspunsul meu este un nu categoric, pe care in continuare voi incerca sa-l argumentez. Potrivit unei evaluari a OMS, cea mai folosita metoda terapeutica la nivel mondial este medicina traditionala chineza, fiindca sunt circa un miliard si jumatate de chinezi. Pe locul doi se situeaza homeopatia, pe locul trei fitoterapia si abia pe locul patru la nivel mondial, vine alopatia. Nimeni nu contesta rolul jucat de medicamentele sintetice in tratamentul unor boli considerate incurabile, pana la aparitia lor in terapeutica, cu circa 150 de ani in urma, ceea ce inseamna foarte putin timp in evolutia speciei umane. Dar, medicamentele sintetice au si aspecte negative, si anume:
-produc deseori reactii adverse (numai in SUA mor anual circa 100.000 de oameni din cauza reactiilor adverse provocate de medicamentele sintetice).
-se adreseaza in special tratamentului diverselor boli si mai putin preventiei (profilaxiei) acestora.
-sunt scumpe, ingreunand bugetele destinate sanatatii si prin aceasta devin greu accesibile in tarile sarace sau in curs de dezvoltare.
-au limite intr-o serie de afectiuni greu curabile (cancer, SIDA, malarie, )
           Care este avantajul metodelor complementare fata de alopatie?
-au un rol important in prevenirea diverselor boli, deci au un efect profilactic remarcabil.
-nu produc, sau produc rar reactii adverse.
-se pot administra unor categorii speciale de bolnavi (sugari, gravide, lauze, batrini), la care medicamentele sintetice sunt contraindicate.
-sunt mai ieftine decat medicamentele sintetice, ceea ce le face mai accesibile pentru pacienti.
-se pot administra timp indelungat bolanvilor cronici cu: hipertensiune, diabet, reumatism, s.a., fara sa produca dependenta; acest fapt este extrem de important intr-o lume care imbatrineste din ce in ce mai mult.
            Centrul de Medicina Complementara si Alternativa, isi propune sa sprijine pacientii in vederea alegerii unor tratamente corespunzatoare, fara efecte secundare si la costuri acceptabile.

Comentarii